Tuesday, February 17, 2009

3D2N -Kota Kinabalu

Salam semua..arini saya nak sambung balik citer saya masa bercuti ke Kota Kinabalu..malas nak celoteh panjang..trus citer langkah-langkah yang sepatutnya..okay..

Langkah 1 - book tiket airasia 2 hari sebelum penerbangan..bapak mahallll..tp kalau naik MAS lagi mahal..dinasihatkan untuk menempah flight lebih awal ye kerana harga sentiasa tidak menentu dan berubah-ubah..so kena rajin check air-asia punya website.... skang ni tgh promote flight+hotel to KK hanya RM59 seorang..flight return tau..3D2N stay kt hotel..tune hotel..cantek gak..tp kalau nk tempah tiket asing pun boleh(sila rujuk website airsia..tima kasih) ..mcm kami arituh..tiket lain..hotel lain..dh dpt tiket,konfem then trus ke langkah ke dua.


Langkah 2 -
book hotel..kami duduk kt hotel promenade arituh..satu malam RM155++.. cantek.. breakfast best..tp kt KK ada byk jenis hotel dan tempat penginapan mengikut budget.. boleh check kt website..(link tak ingat lah..sowi ye..tp pg kt engine search, taip je hotel Kota Kinabalu..misti banyak).. kami pun book melalui travel agency..



Langkah 3-
dah settle tiket dan hotel, bersiap sedia lah untuk bercuti..hehe..check in 2 jam lebih awal dari jadual penerbangan ye..

Gambar masa kt airport..br pas check in..

Info penting.

1. smp kt airport, amek teksi yg berkupon khas untuk penumpang dr airport ke bandar atau hotel..RM20.. jgn tertipu dengan teksi merah ye..di sana tak pakai meter..bapak mahal nk bayar tambang..naik 2 minit je dah kena RM10..

2. tempat best kt KK city.. pasar philipines..banyak jual mutiara asli yg murahhhhh sangatttt.. tp kalu pilih mutiara, jgn pilih yg betul2 bulat..mutiara asli bentuk cam jagung dan bentuk tak sekata..okay.. satu set mutiara original ( rantai, cincin, keronsang, gelang) leh dpt dlm RM80(tawar-menawar ye)..kalau pandai tawar, lagilah buleh dapat murah..lagi satu, bagi sesiapa yg suka ikan masin, sotong kering, dan segala jenis makanan laut pun ada kt pasar tuh..tp tawar tau..tawar semurah yang mungkin..tp jgn tak beli plak..kang depa mengamuk..


3. tempat mkn best kalu mlm- kampung air..jual seafood yg agak murah..tanya dulu harga bape..tp normal bwh RM18 bagi seekor ikan yang besar..ikan bakar..kepak ayam pun ada gak kt situ..ada banyak gerai..pilihlah ikut suka..yg bestnye, gerai ni tepi laut tp kt tgh2 bandar..disarankan utk berjalan pd waktu petang after kul 5..sbb cuaca very the hot...

tempat mkn best..kampung air..kami mkn ikan bakar, sotong, udang dan nasi putih..total RM44..ikan dan sotong memang besar..udang plak saiz kecik sket..


4. kalau nk p shopping kompleks yg best, leh p 1Borneo.. new shopping mall..yg lain biasa2 jer..kami pun tak ke mall sgt..just hanging kt city jer..

5. kalau nak p pantai, pg kt Tanjung Aru Beach..pun cantek gak..kalu nak mandi-manda pun buleh..tp kami tak sempat pg sana..pack sgt masa tuh..lg pun hotzzzzzzzzzzzzzz..tp lg best kalau dpt pg pulau atau kaki gunung KK..we've planning to come back to KK soon..nk p pulau manukan, kundasang dan tenpat lain plak..hehe..

5 comments:

aimi @ kamalina said...

maya..hotel yg awak mention tu hubby akak pernah stay masa dia ke KK last year...hehehe...pastu kat pasar philipines tu gak dia shoppingkan brooch mutiara utk akak... mmg dia kata murah2 & rmabang mata nak pilih yg mana... lagi satu, Tanjung Aru pun dia pi gak..katanya cantik..mat saleh suka pi situ, shoot gambar sunset... hukhuk...terasa cam nak pegi la bila baca awak citer ni.........

ps: akak tgk zafirah dlm flight tu, dia nampak cam bdk dah besar je...

Zanna_MamaBatrice said...

best nie...citer ler lagi maya
bulan 1 next year kami akan ke KK...ikut promosi air asia tu ler....ngehngehngehngeh....tune hotel mmg murah kan...tp kami x decided lagi nak duduk hotel mana...ikut perancanga, 1 hari stay kat bandar KK pastu lagi 2 hari akan ke pulau...tak tahu pulau mana lagi nie...

best nie...nengok ikan & sotong bakar yg besar2 tu terliur ler maya......

Tanjung Aru & pasar philipines akan di masukkan dlm list tempat lawatan kalu camnie....he he he

lieya_latif said...

wah teruja lieya membace nye tau.....yg tak tahan tu ikan bakar tu...fresh laaaaa......kat sane gelang2 die cantik kan maya.....officer kat tempat lieya selalu gi outstation sane bawak balik gelang cantik2..... tu pasal laa lieya kalo boleh nak sangat gi KK.... kat sane pun sejuk kan cuacenyer...

lame kan ke sane....kalo mia n mija tak tau le boleh dok diam ke idak...he he he he ari tu gi langkawi pun jenuh umpan ngan mcm2 nak bagi dieorg dok diam....

aimi @ kamalina said...

maya...awak kena tag..jgn lupa jawab ya..huhu... jgn mare...

Puan Iza said...

Tu dia citer psl ke KK.....
sonk baca citer maya nie....
Ok lak zafirah dok dlm flight kan....kalo haikal mau lari sana sini dlm flight tu...wajib org marah hehehehe...

sedapnya tgk makanan tu....sumer besar2 kan...