Sunday, January 9, 2011

Kronologi kelahiran Adam Rayyan

Wahhh!!Tajuk mcm kebabom..tak tahan!! hehehe..

Thursday, 12.30pm : Aku dah warded kt hospital pakar annur bangi..air ketuban adam dah semakin kurang dan DR tak buleh nak tunggu..takut baby lemas..

2.30pm: DR Fatimah dah masukkan ubat induce..ubat yang memaksa rahim utk membuka..actually dr beri 2 pilihan samaada nak ceasar atau induce..Aku pilih induce coz tak sanggup nak menghadapi sakit selepas ceasar..walaupun org kata induced tu adalah sangat menyakitkan dan memeritkan..tp aku on jek..test test konon!!

11.00 pm: aku dah rasa sakit mula menjelma..jeng jeng jeng..semakin lama semakin kerap..namun aku masih mampu bertahan sehingga jam 5.00 pagi.. lama dowh menahan..kul 5.30am,friday, air ketuban dah pecah terus masuk labour room..masa ni bukaan rahim baru 3cm..

Friday, 6.00am: Dah masuk labor room, sakit semakin kerap dan tak buleh nak tahan dah..sakit banget!!!!!! mintak epidural kt Dr.. br lah ok sket..

KESAN-KESAN EPIDURAL: kaki kebas yang hamatsss..badan menggeletar kesejukan, dan aku rasa pening dan loya..sebelum bersalin, aku dah muntah dulu..tp tak kesah, itu buleh tahan daripada sakit contraction..huh!! sedap sakit tuh!!!

9.30am: kesan ubat semakin kurang..pelik sebab br 3 jam dh sakit balik..mintak nurse tambah ubat tp selepas 15 minit masih sakit..bila check balakang, jarum dah tercabut dan tulang belakang keluar darah banyak tak henti2..so kena buat prosedur pasang epidural semula..dr bius plak smp dlm kul 10.30am..sejam menahan sakit amatlah menyeksakan..masih mampu bersabar tapi rasa nk nangis je.. Ya Allah!! itulah kesakitan yang maha dahsyat yang tak pernah aku rasa selama aku hidup!!

11.00am: bukaan rahim dah 5cm..jantung baby mula tidak stabil..dia dh berak dalam perut..dr bagi sedikit masa lagi..kalau tidak aku kena buat emergency ceasar..oh no!!! tak mau!! tak mau!!
minum air selusuh banyak2 (ustaz harun din buat..coz menantu dia sepupu masrun, so senanglah sket) kalau nk mintak buleh pergi ke darul syifa'..alhamdulillah..Allah telah mempermudahkan.. menjelang pukul 12.30, rahim dah terbuka sepenuhnya dr serta nurse bersedia untuk menyambut kelahiran baby

12.40pm: mula meneran dengan sekuat hati..tapi masalahnya bila pakai epidural ni, dr bahagian pinggang ke kaki tak rasa apa2..susah nak agak bila buleh meneran..so dr bagi arahan then follow arahan dr..10 minit meneran, baby masih tak keluar coz aku teran tak cukup kuat walaupun rasanya dah buat sepenuh hati..aku keletihan..nak teran tu memang tak rasa langsung..jantung baby dh semakin tidak stabil..at last, dr gunting, amek vakum dan dr tarik baby kuar sambil aku meneran..alhamdulillah!! berjaya dikeluarkan..tp adam dah lemas masa tuh..langsung takde suara.. dr agak cemas, aku laaaaaaaaaaaaagi cemas..

1.00pm: baby dibersihkan, dipam dan air najis yang dah ditelan dikeluarkan..baby adam terus diberi oksigen..dlm seminit jugak br dengar suara tangisan baby..alhamdulillah..aku dan hubby dah cuak dah..adam diberi oksigen dan antibiotik..keadaan baby mula stabil..Ya Allah..bersyukur sangat2 atas kurniaanmu..

Sabtu: baby masih dlm penjagaan..dr kena monitor keadaan baby..kalau ok, hari ni ahad dh buleh keluar.. insyaallah!!!

6 comments:

ummimikadania said...

beb..congrats 4 ur newborn..n congrats coz leh bsalin normal...aku jek x boleh...uuuu.....gigih kau..bru bsalin bleh berbeloging segala...

ZanaNordin said...

congrate maya
tak dpt ler nak lahirkan adam rayyan on 11.1 yerk..takpe..yg penting both mama and adam selamat

mrsdjones said...

Tahniah! Selamat berpantang and happy parenting to you and husband ;)

Redjambu~
Mrs Djones' Journey

MeRaH JaMBu:LoVe DiArY said...

Tahniah Maya! Sila la jenguk2 blog aku sbb aku ada citer pasal Adam Rayyan bin Masrun. Kekeke... http://pinkmerahjambu.blogspot.com

Leonora Halim said...

alhamdulillah and congrats to maya and abg masrun... semoga memeriahkan lagi suasana keluarga anda! :) best2, dah ada sepasang.... :)

Rose said...

Tahniah Maya...Alhamdulillah semuanya selamat....