Thursday, February 3, 2011

Breastfeed!!how to generate the milk???

I've been plan to BF my lil boy since he was in my tummy!! yeay!! finally i did it.. but one most common problem that exist is, the milk does not generate very well..makin lama aku rasa air susu makin kurang,,dah cuba mcm2 cara such as mkn itu dan ini..

I took water a lot..sgt byk smp sering ke tandas..buat masa nih aku memang tak lepas dr bg secara natural..tak pernah lagi bg susu melalui botol..bila perah susu, plg banyak buleh dapat 3 oz..tu pun pump dlm 40 minit.. then since now, my breast tak pernah bengkak spt yg org lain kata..asal pump je mesti amek masa lama tapi hasilnya kurang.. stress la ini macam..mcm2 petua dah diamalkan..tapi masih kurang memberangsangkan.. risau ni...



6 comments:

dbalkis said...

Maya tenangkan fikiran, jgn stress2..minim susu dan pump dengan lebih kerap. Biar sekejap dalam 10-15 mins dalam selang 3-4 jam skali. Aku dulu psycho jugak sampai letak air dan susu tepi katil. Bgun mlm minum susu.. Then try pump time awal pg bgun tido. Time tu plg productive lepas kita tido dan rest.
Mkanan org kata nk byk susu : jantung pisang, pegaga, lobak putih, sawi batang gemok tu..

Leonora Halim said...

huhu... saya belum berpengalaman.... tapi midmives dkt kelas antenatal tu pesan... jgn stress2... go wif the flow... jgn paksa2.. lain org lain 'capacity'nya... if susu tak byk and baby mcm tak 'cukup'.... selang seli ngan formula... tak salah... less breastfeeding does not mean you are less of a mother! *hugs* :)

MAYA said...

dayang: thanks!! tu lah memang stress.. tgh cuba utk tidak terlalu memikirkannya..

leo: yup..go with the flow.. u r rite.. thanks!

MeRaH JaMBu:LoVe DiArY said...

Maya, aku nak share petua yg aku amalkan masa baru2 lahirkan both my kids dulu. Utk bykkan breastmilk aku minum horlicks. Makcik tukang urut yg ajar. Tu je yg aku buat n my susu mmg byk sgt sampai breast bengkak2. Kalo lambat pam mmg baju basah lenjun. Aku bersyukur susu aku byk tp.... ujian Allah, I have inverted nipples. Cannot breastfeed secara normal. Puting tak dak. Mmg kena pam all the times. Letih, stress tp dpt la bg anak2 aku susu ibu utk beberapa bulan. Takpe, ada hikmahnye kan walaupun aku sedih sbb x dpt rasa nikmat breastfeed secara nomal. Tentu best kan? Huhu... Tetiba sedih plak. :-(

☆ lieya latif ☆ said...

mmg byk dugaan nak bf anak kan maya....semoga ko kuat n tabahkan hati yeak...semoga supply susu ko byk.......yg penting ko jgn putus ase yeak....mule2 mmg camtu kot...dah lame2 nanti dah konsisten sure susu ko byk2......semoga usaha murni ko nak bf telaksane yeak....

Rose said...

Jangan stress stress Maya...InsyaAllah rezeki anak pasti ada.Aku dulu lagi teruk, dah la inverted nipple, susu plak memang totally takde tapi aku gagahkan jua dan campur ngan FM tapi semangat mesti kuat klau tak mesti dah berhenti tengah jalan....sekarang Sumayyah dah 5 bulan...Alhamdulillah dah fully BF dan BM cuma kekadang klau tak cukup stok terpaksa bagi fm