Monday, April 9, 2012

How to make her confident with ISLAM??

Saya ada sorang kawan..
Bidayuh campur cina
Beragama kristian
Boleh kata dia ni my BFF
Kami kenal dah 10 tahun
Cara hidupnya macam org kita
Tp kadang2 mkn gak Ba Alif Ba Ya
Dan kadang2 minum gak Alif Ra Alif Kaf
Tapi jarang-jarang lah..setahun sekali
Itupun waktu krismas
Dia banyak mengetahui hal-hal agama Islam
Tahu halal haram dengan lebih mendalam


Dia ada pakwe, orang Melayu
Tapi lelaki Melayu yang Islamnya hanya pada nama
Lelaki itu suka minum dan pg clubbing
My BFF ni lak yang selalu nasihatkan BF dia nih supaya jgn minum, jgn pg clubbing dll
Mereka kawan dah 8 tahun
Lelaki duda anak 2
Dia sayang sangat ngan BF dia nih..
Sanggup tunggu lama2


Suatu hari, my BFF ni terdetik untuk belajar mengaji Al-Quran
Dia suh aku ajar dia mengaji
Dia suh aku ajar dia sembahyang
Aku ajak dia convert tapi hatinya masih 50-50
Dia mmg kawan yang sangat baik
Tapi malangnya dia berjumpa dgn lelaki Melayu yang salah
Saya sayangkan dia sebagai seorang kawan
BFF katakan.. :)


Persoalannya:
1. Boleh tak kita ajar dia solat dan mengaji walaupun dia belum convert to Islam??
2. Camne nak yakinkan dia ni untuk mencintai Islam?

2 comments:

Cho Zila said...

tak tau nak nasihat camner.... sayang yerk... awatler bf dia lagutu malukan orang islamjer kot.. tak salah kot bawak kat perkim...

cheeze maz said...

salam ziarah.

akak kongsi cara anak akak perkenalkan islam kepada suaminya. Dulu menantu akak ni bukan islam.

1) Terapkan kepada dia, jangan kerana seorang lelaki, dia x yakin dengan islam. Jangan menyukai agama hanya kerana dia cintakan seseorang.

2) Selaku seorang islam, adik mmg wajib tunjukkan kehidupan seorang muslimah. Jika masih ragu2, takut apa yg ditunjuk @ diajar tu salah. cuba bawa berjumpa dengan ustakzah.

3) Hadiahkan dia buku2 mengenai islam atau MP3/Gadjet yg mengaji. sekarang kan banyak gadjet sebegitu. Alang2, dapat juga pahala kepada adik.

4) Kongsikan maklumat apa yg islam HARAMKAN dan tegah. Kalau dia cakap BF dia buat, katakan. Tidak semua orang islam mengikuti ajaran islam kerana nafsu. Terangkan perlahan2 agar dia memahami, bukan menolak islam.

Jemput ke blog akak di cheezemaz.blogspot.com. Mana tau berkenan nak rasa serbuk cheese CHEEZE MAZ, yg bila dicampur air akan menghasilkan sos cheese seenak sos cheeze wedge, KFC. Lagipun hy RM 10.00 untuk 1 pack seberat 200 gram.