Sunday, July 17, 2011

Sesi Menyampah dengan BabySitter!!!

Tajuk ini sekadar untuk meluahkan perasaan tidak puas hati dengan si pangasuh anak..dah 6 bulan antar anak dengan si pengasuh..so far ok je lah..tapi yang tak best tu babysitter ni asyik komplen je..kalau adam meragam sket, dia msg aku kt tpt kojer..bukan sekali, 2-3 kali dalam sehari..okay..

contoh msg: "adam asyek nanges jelah hari ni..kembung kot..akak dh bg minyak yuyi kt perot dia..urut2 perut dia..dia kentot2..baru ok sket.."

Dah memang tugas kau jaga baby kan..sbb tu aku bg ko jaga, taknak hantar taska, so ko boleh beri perhatian yang lebey sket..bukan suh ko jaga free..aku bayar 300 hengget okay..kalau aku balik awal, aku amek awal..bukannya hari2 aku blk lbt..


contog msg lain(waktu ni adam tgh demam): "maya, adam asyik nanges jelah hari ni..bdn dia panas, akak dah lap2..dia tak bape nk tido nyenyak..akak dah tak tau dah nk buat camne nih".

sebagai seorang pengasuh, ko kena bersedia dgn semua perkara..waktu adam demam, batuk selsema, aku dh emergency leave byk kali ok..sbb tak nak menyusahkan ko..ini tak, ko br jg dia sehari(waktu demam), dah byk komplen..anak dah 5 orang, tp takkan tak reti lg handle situasi yg camnih..kdg2 aku terpaksa cancel kelas semata2 nk blk awal, amek adam, jaga sendirik lg bagus..waktu adam demam, batuk. selsema, aku dh pg klinik 5 kali..almost every week aku pg klinik..ingat aku tak berusaha ke nk bg anak aku sembuh..ingat aku suka2 ke nk bg ko jaga waktu dia demam..kalau tak sebab terpaksa, aku tak hantar dia kt rumah ko waktu dia demam..okay...

lagi contoh msg lain: "maya, arini buleh amek awal sket tak? sebelum pukul 6..akak tension lah dgn baby sorang lg nih..si khalif ni asyik nanges2 je satu hari..akak sakit kepala dah ni'( kadang-kadang dia suh aku amek adam sebelum kul 3)WTH!!!!

ko baru jaga baby 2 orang..si khalif tu umur dia satu tahun..takkan sebab ko tensen dgn anak org, aku plak yg kena jadik mangsa..ko ingat tpt keja aku ni depan rumah ko ke..suka2 hati suh aku amek ikut jadual ko..skang nih, sapa yang upah sapa nih???? kalau tak larat nk jaga 2-3 org budak, takyah lah amek..patut ko kena lebih bersedia atas semua kemungkinan..bukan taknak consider, tp kalau dh byk kali ko suh aku amek awal..baik aku hantar p taska je..kdg2, husband aku terpaksa balik awal sebab nk amek adam.. berapa kali ko ada hal emergency dalam sebulan..boleh kata sebulan mesti ada emergency..suh amek awal..pastu suka2 hati ko je nk mintak cuti..aku bayar o..okay!!! atas dasar kemanusiaan, aku bersabar, aku ikut je rentak ko..tapi skang ni aku dah tak sabar..pedulik apa aku kalau laki ko tu pengerusi jkkk kawasan rumah aku..ada aku kesah???????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



skang ni aku memang dah tak tahan dah tak larat nk melayan permintaan ko..time aku terpaksa keja hari sabtu, kejap ko kata buleh jaga, tiba2 last minute tak dpt lak..tapi time ko mintak cuti, ada ke ko pikir??alasan ko, "nanti maya ada keja ari sabtu, akak ganti ek dgn cuti akak tuh"..tapi bila masanya dah tiba, ko asyik bg alasan..ada hal lah..apa lah.. emergencylah..go to hell la dgn alasan ko tuh..aku memang dah tak tahan dah..bukan menyenangkan hidup aku, menyusahkan ada lah..so, aku dh buat keputusan untuk hantar adam kt tpt lain.. aku tak kesah berapa harga nk byr untuk jaga adam, yang penting aku selesa, lega, tidak mengganggu keja aku, tak buat aku bertambah stress!!! bulan depan ko cariklah baby lain untuk ko jaga..hokey!!!!!!!!!!!!!


MORAL: kesabaran manusia ada batasnya..tapi kalau dah terlampau sgt..semut boleh jadi kerengga, kucing boleh jadi harimau, orang buleh jadi setan!!! :D


5 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

mulamula paragraph..mode aku masi fikir +ve..dia nak updated maybe..tp paragraph tengah2 tu..aik pandai pula request amik anak awal..wah wah wah...bukan main lg!!

shima said...

salam...aduh...siannya...baik cari bs lain je..gaya camni susah ler...apa guna kita byr dia kan...byk gak tu byr dia..rm 300..dia leh wat gitu kat korang.

Leonora Halim said...

tak suka? cari je babysitter lain.. :) nak marah2/ nasihat2 lebih pun, dia jaga anak kita.. kang lain lak jadinya...

MAYA said...

aima: kan..
shima: byk kan..baek amek maid..
leo: tulah..tgh mencarik new babysitter nih..

dbalkis said...

jgn tahan lama2 sakit hati tu maya..carik je yg lain. nursery klau dapat yg ok pun better coz x de isu kene amik awal or emergency.