Thursday, March 25, 2010

Masalah taska atau masalah anak?????

My dotter zafirah tak nak pegi taska.. hari pertama dia excited..hari kedua..ok lagi ..hari ke 3 dah nangis2.. then hari ni, hari ke 4 dia mengamok gila tak nak masuk taska dia..huhu.. camne nk buat nih...kesian plak bila antar taska, dia nanges.. kata " tak nak kawan..tak nak kawan.. tak nak sekolah"
then, setiap kali amek dia ( dlm kul 6.30), terus dia kata. mama.. lapar..mama lapar.. nk makan.. bila dpt makanan, anak aku mkn cam orang tak pernah jumpa makanan..tapi bila tanya cikgu nursery, depa kata zafirah mkn byk kt tadika.. maka timbullah rasa was-was ngan nursery tuh.. betol ke anak aku nih mkn? lagi lah aku rasa tak sedap hati.. dh 3 hari berturut2, hubby amek then beli food, dia mkn dengan lahapnya.. adus..sedih.. ( camne nak buat nih? harus pg spotcheck ke?)
lagi satu, kalau hantar nursery, parents hanya buleh hantar sampai pintu dan tidak dibenarkan masuk dlm taska.. memang mcm tu ke? aku ni 1st time hantar zafirah pg taska..hmmmmm.. risau..risau..

11 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

eiii merisaukan!!!~dulu bapa saya hantar smp meja he he he..

dbalkis said...

ada pulak rules parent tak le masuk..kalau aku siap pegi pantry dia lagi check susu dhani..Doa banyak2 ye dan buat la spotcheck kalau boleh. Tanya zafirah makan apa kat school. Kalau betul dia makan mesti zafirah cakap.

Mommy Lyna said...

salam maya,

hmmm banyak i dgr kes macam ni. anak bila balik lapar selapar2nya. my anak plak kalo pegi amik kat taska mesti tengah mengunyah hehe.

btw that taska tu register under JKM tak? kalau register they should not buat benda2 merapu, or else kita leh report ke JKM.

taska my anak, parents bole masuk lepak2. i salu masuk BF anak2 before pick them up kalo husband takde.

illa said...

baik ko check btol2 sblm terlambat..
naya je klu apa2 terjadi..
takkan la lapaq sampi camtu kan..
mesti ada apa2 ni sbb siap rahsia tak bg masuk..

ummidania said...

skolah dania pon leh aku masuk ape...ko masuk je la tgk...tp dania dr dulu pon asek xnak g skolah, tp da amek ptg2 tu kemain gedik lagik beliau. Ms memula anto, mm gitu maya. Kena tabahkan ati je la...even nia pon kdg2 meragam xnak g skolah la ape...tp ble tanye mkn ape kat skolah?mkn acik...xtaw la betul ke x...aku pasrah haha....

Nurul Aima Hj Kaim said...

hu hu cek betul2 tau maya...kan kita lebih kenal anak sendiri..nangis manja tak nak g skolah tu normal taaapi part LAPAR tu yg tak normal..

MAYA said...

thanks for leaving a comment.. agak risaulah.. tu yg pelik, coz takleh masuk dalam.. nanti nk try gak masuk nak check..

that taska katanya under JKM..anyway.. thanks for all the suggestions..

Sleeperzzzz said...

Taska / kindie normally allow parents to enter their facility. Takde restriction sampai pintu je. Kalau yg sampai pintu pagar je tu, that will be primary school. For young learners, normally they'll allow some flexibility and let parents in.

Like Mommy Lyna said, check dulu taska tu ada pendaftaran atau tak, dan kakitangannya berkelulusan yang bersesuaian atau tak. Ko nie pun apehal, sembarangan je enrol Zafira masuk taska without thoroughly checking them out *nada emak-emak marah*..

Macam akak, my hubby siap buat 'trial run' before actually sending our kids to the kindie. Kami mintak permission dgn pengetua kindie tu untuk try one day with us being there to observe them, and see how our kids adapt with the kids and the school system there. Alhamdullilah, dua-dua anak akak elok aje kat Montessori Kindergarden tuh.

Hal-hal berkenaan tadika-tadika ni jgn memain ye dik. Sila buat extra spywork sikit. Nyawa anak kita penting. Pembelajaran dia di peringkat awal ni pun sgt crucial. So jgn amik risiko. Bertindak le sekarang! Masih belum terlewat uols..

All the best ;)

Nurul Aima Hj Kaim said...

makasih kak..nasihat tu beguna utk saya juga :)

gO mi NaM said...

hai tuan blog yg cumil ni..ngee

aiDieNa said...

Better u do the spotcheck.. budak2 reacted on the situation.. sebagai mak pak kita berhak tgk keadaan dlm taska.. kita bayar utk depa jaga anak kita.. keselamatan dan kesejahteraan anak mesti terjamin...